Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Potrzebujesz soku z kiszonej kapusty? Wejdź na superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezastąpione dla jego właściwego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest głównie duże stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub refluks. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]