kapusta kiszona bez konserwantów

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kiszona kapusta – czemu należy spożywać?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie żywności. Drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaznaczyć, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji istotnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B3, B6, B12). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, zatem poleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

W jakich potrawach wykorzystuje się kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako dodatek do dań, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną najczęściej je się ją w formie surówki z cebulą oraz tartą marchwią, która pasuje do dań z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również produkt, który rewelacyjnie komponuje się z pieczarkami oraz mięsem, dlatego robi się z niej farsz do łazanek, pierogów czy krokiecików. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie byłoby ukochanych polskich dań jak kapuśniak, bigos bądź góralska kwaśnica.

Praktycznie każdy szef kuchni ma własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj raczej rzadko kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]