Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Jeśli szukasz soli kłodawskiej, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.

Sól to składnik potrzebny do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów dziennie) są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, selen czy magnez, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, a więc składników koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]